biovina.cz

Nejlepší biovína světa!

Nejlepší biovína a biovinařství v České republice

Trh s biovínem

Biovíno se stalo stále populárnější volbou pro spotřebitele, kteří se zajímají o zdraví, životní prostředí a udržitelnost. Zatímco tradiční vinařství stále dominuje na trhu s vínem, globální trh s biovínem se rychle rozvíjí a ukazuje velký potenciál pro další růst.

V současné době tvoří biovíno pouze malý podíl na celkové produkci vína, avšak jeho podíl na trhu se v posledních letech zvyšuje. Podle údajů Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV) se produkce biovína mezi lety 2017 a 2019 zvýšila o 6,4 %, zatímco produkce konvenčního vína se snížila o 1,2 %. Z toho vyplývá, že trh s biovínem je na vzestupu a jeho potenciál pro další růst je velký.

Existuje několik faktorů, které vedou k růstu trhu s biovínem. Jedním z hlavních faktorů je zvýšená poptávka po biopotravinách a potravinách s nižším obsahem chemických látek. Zákazníci jsou stále více informovaní o zdravotních rizicích spojených s chemickými pesticidy a herbicidy a hledají alternativy, které jsou bezpečnější pro spotřebitele i pro přírodu.

Dalším faktorem, který podporuje růst trhu s biovínem, je rostoucí zájem o udržitelnost a ekologické zemědělství. Biovína jsou vyráběna z hroznů pěstovaných bez použití chemických látek a jejich produkce je šetrnější k životnímu prostředí.

„Česká republika je zemědělskou krajinou s intenzivním hospodářstvím, proto je velmi důležité spravovat naši zem šetrně, myslet na budoucnost a nezatěžovat ji zbytečnými chemickými látkami, což je cesta, kterou biopěstitelství respektuje a propaguje,“ vysvětluje mikulovský vinař Petr Marcinčák ze Svazu integrované a ekologické produkce hroznů a vína Ekovín. A dodává, že moderní zemědělci se snaží chovat odpovědně a spolupracovat s přírodou.

Nicméně, růst trhu s biovínem není bez výzev. Například výroba biovína je náročnější a dražší než výroba konvenčního vína. Biovinice vyžadují větší péči a pozornost, aby se udržely zdravé a produktivní. Kromě toho jsou biovína obvykle dražší než konvenční vína, což může být pro některé spotřebitele odradou. Výzvy nevylučují potenciál trhu s biovínem. Naopak, mnoho vinařství se rozhoduje přecházet na ekologické zemědělství a biovýrobu, aby reagovali na výzvy spojené s klimatickou změnou a zákazem chemických látek. Tato transformace může přinést výhody nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné vinařství a životní prostředí.

Růst trhu s biovínem odráží i rostoucí trend udržitelného způsobu života a zájmu o zdraví. Spotřebitelé jsou ochotni platit více za produkty, které jsou bezpečné a šetrné k přírodě. Biovíno se tak stává nejen zdravou a bezpečnou volbou, ale i ekologickou a udržitelnou volbou.

Zatímco tradiční vinařství bude stále hrát významnou roli na trhu s vínem, biovíno má velký potenciál pro další růst a rozvoj. Výzvy spojené s biovýrobou mohou být překonány prostřednictvím nových technologií a inovativních přístupů k výrobě. Růst trhu s biovínem může být přínosem pro spotřebitele, vinařství i životní prostředí a zaslouží si pozornost a podporu.

„Podílet se na tvorbě vína, které je dokonalým produktem okolní přírody, je pro nás nejen otázkou existenční, ale i radostí z vykonané práce, určitého druhu umění a oprávněné hrdosti a pýchy,“ říká Miloš Michlovský.

Více na: https://www.vinazmoravyvinazcech.cz


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *