biovina.cz

Nejlepší biovína světa!

Nejlepší biovína a biovinařství v České republice

Všechny produkty ze soutěže nejlepší biopotravina roku.

Nejlepší bio potravina roku 2023

Rok 2023 je v oblasti biovína zcela mimořádný. Jakmile vstoupíte do vinotéky, zjistíte, že stále více regálů je věnováno právě biovínům. Ale které z nich je to pravé „biovíno roku“? A proč se stalo tak oblíbeným? Pojďme se ponořit do detailů a zjistit, proč je toto víno tak výjimečné.

Nejprve bychom měli zdůraznit, že výběr biovína roku není jen o chuti. Je to kombinace tradice, inovace a hlubokého respektu k přírodě. Víno, které získalo tento prestižní titul v roce 2023, skvěle reprezentuje všechny tyto hodnoty.

Všechny produkty ze soutěže nejlepší biopotravina roku 2023
Letos se biovínem roku stal Ryzlink rýnský Slámové víno z rodinného BIO vinařství Víno Marcinčák

Pro mnoho vinařů je přechod na bio vinařství výzvou. Vyžaduje to mnohem více péče, odolnosti a odhodlání. Ale výsledek? Víno plné chuti, charakteru a osobnosti. Víno, které odráží svůj původ, půdu a klima, ve kterém bylo vypěstováno.

Velmi rád a se značnou zvědavostí jsem přijal pozvání do komise soutěže Biovíno roku 2023. Výroba vín v režimu bio je bezesporu světovým trendem, jsou slavné světové vinařské oblasti, kde takto již svá vína vyrábí skutečně velké množství vinařů a jejich produkty patří k tomu nejlepšímu, co lze v těchto slavných regionech ochutnat. Velký pozitivní vývoj pozoruji v posledních letech i u nás a tato soutěž pro mne byla jen důkazem, že i u nás již máme solidní množství vinařů, kteří při tvorbě svých vín myslí nejen na přírodu, ale dnes již také na to, že jejich zákazníci nebudou tolerovat podprůměrná vína jen proto, že jsou bio. Naopak! Letošní soutěž jasně ukázala, kolik nesmírně kvalitních, osobitých, čistých, odrůdově i regionálně typických biovín se v naší zemi dnes vyrábí a že i náročný zákazník má z čeho vybírat. A zdaleka nešlo jen o mimořádná vína, která se stala šampiony či vítězi jednotlivých kategorií, potěšila mně i celá řada vín od téměř neznámých vinařů

sdělil k soutěži předseda komise, vinařský znalec a publicista Michal Šetka, šéfredaktor časopisu WINE & Degustation.

A co dělá toto konkrétní víno tak výjimečným? Začněme tím, že se podíváme na jeho aroma. Je bohaté, komplexní a přesto vyvážené. V ústech cítíte explozi chutí: od kandovaného ovoce, přes med až po jemné kořeněné tóny. A samozřejmě, jeho delikátní, ale výrazná struktura, která vás provází až k dlouhému závěru.

Ale nejen chuť dělá toto víno tak speciálním. Je to jeho příběh. Příběh o vinaři, který se rozhodl jít proti proudu, následovat svou vášeň a věnovat se bio vinařství. Příběh o tom, jak těžké to bylo, kolik úsilí to stálo, ale také o radosti a hrdosti z každé láhve, kterou vyprodukoval.

Zdroje:

  • https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/
  • https://www.nejlepsibiopotravina.cz


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *